pátek 17. května 2019

Naše Tour de France - část druhá

Na čtvrtek hlásila rosnička zataženo a déšť, ale než jsme dorazili k akvaduktu Pont du Gard, bylo po dešti. Akvadukt je starý víc než 200 let, je postavený bez malty a každý rok se po něm projde víc než 2 miliony turistů

Další zastávkou bylo Aigues Mortes (Mrtvé vody). Přístavní město vystavené králem Ludvíkem IX. ve 13. století. Akorát to moře po letech ustoupilo ;) Původní město, které je obehnané mohutnými hradbami je malinké a krásné. Celé jsme ho obešli po hradbách, viděli jsme blízké soliny a hned vedle kopce soli.




A na závěr dne jsme si nechali Arles a koloseum. Omrkli jsme ho tentokrát jenom zvenku. Klidně bych tu strávila půl dne. Krásný město se spoustou památek.




A takhle bych se v podstatě mohla rozplývat nad každým městečkem a každou vsí, kde jsme se procházeli nebo kudy jsme projížděli ;) Ale nejvíc áááách to bylo v pátek.

Ráno jsme vyjeli do kláštera Sénanque a i bez levandulí stál za to. Chod kláštera zajišťuje 10 mnichů a provoz hradí z výdělků z prodeje levandulových výrobků. Klášter je bez jakékoli výzdoby a to včetně kaple.



Druhá zastávka byla v Roussillonu a nedalekých okrových dolech. Připadala jsem si jak v Arizoně ;) Prošli jsme si asi hodinovou stezku a pak se šli podívat na město. Nepočítaně okrových odstínů...




A odtud jsme vyrazili do Gordes, kde ale fičel takový vítr, že jsem skoro nic nevyfotila.


Podle mě vypadá Gordes líp z dálky než zblízka ;) Vyrazili jsme sem hlavně kvůli podzemnímu mlýnu, kde se kdysi lisoval olivový olej. A taky jsme si tu všimli upoutávky na nedalekou vesničku Village de Bories, kterou jsme se rozhodli taky omrknout. Stýček google sice tvrdil, že už mají zavřeno, ale štěstí nám přálo a měli jsme ještě spoustu času na prohlídku vesnice.




Domy jsou poskládané z vápence a mají různou funkci - stodoly, sýpky, obytné domy, chlívky. Vesnice byla ještě před 100 lety obydlená a fungovala jako sezónní ubytování od jara do podzimu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat