neděle 26. května 2019

Naše Tour de France - část třetí

Opouštíme Avignon a míříme do Marseille. Cestou se zastavíme v Saint Remy, kde se v psychiatrické léčeně léčil Vincent van Gogh poté, co si uřízl ucho. Část léčebny nyní funguje jako malé muzeum psychiatrie a k vidění je i Vincentův pokoj.




Léčebna je stále v provozu a Vincent tu během svého ročního pobytu namaloval 150 obrazů a desítky kreseb.
A nedaleko odsud leží Glanum, Antické město, které bylo osídlené už v 7. století před Kristem. Za doby Vincenta bylo ale pod vrstvou hlíny. Archeologové ho objevili až mnohem později. Plně zachované zůstaly jen 2 stavby - Vítězný oblouk a Mauzoleum.


Člověk by tu klidně mohl strávit minimálně půl dne na to, jak rozlehlý je areál a kolik domů se tu nachází...


My se ale vydali směr Aix-en-Provence do Hotel de Caumont kde právě probíhala výstava Guggenheimova muzea - Manet, Cézanne, Dega, Picasso i van Gogh.

Cestou na výstavu jsme si poslechli i místní kapelu ;)

A podle mě nejhezčí Vincentův vystavený obraz
 Hotel de Caumont byl svého času velmi prestižním hotelem a nyní slouží jako výstavní a vzdělávací prostor. Nádherně zrekonstruovaná budova, která stojí rozhodně za vidění.




Odtud jsme už zamířili rovnou do Marseille. Rychle jsme se ubytovali a vyrazili na obhlídku města, které nás, upřímně, moc nenadchlo. Byli jsme už zmlsaní krásou všech těch městeček, kudy jsme projížděli, že jsme Marseille ani nedali moc šanci... Přišla nám nevoňavá, ufoukaná, nesympatická. Větší vítr než tady jsem ještě nezažila. Když jsme vyjeli na kopec k Notre-Dame de la Garde, musela jsem se zapírat do země, aby mě vítr neporazil.


A kvůli větru jsme vynechali procházku po útesech, protože by to nemuselo dobře dopadnout...Ráno jsme tedy od Notre-Dame vyrazili jinam. Ale kam, to vám nepovím, neb jsme si to nenapsala :D Ale procházka to byla pěkná ;)



A ta úplně poslední zastávka cestou domů patřila Rýnským vodopádům, které k mému překvapení nebyly nikde v lese, ale ve městě. Loďkou se dá zajet těsně pod vodopád, my si tuhle atrakci ale nechali na příště, i tak to bylo jedno velké vau!


A pak už hurá domů. Čím víc jsme se blížili k domovu, tím větší byla kosa. Od ranních téměř 20° jsme se posunuli k cca 1° a i sněhu jsme si cestou domů užili ;)
A to mýdlo jsme si v Marseille samozřejmě nestihli koupit ;) Zkátka příště, no..

Žádné komentáře:

Okomentovat