úterý 10. listopadu 2015

5 tipů na vánoční dárky pro děti - a vlastně i pro rodiče

Dopisy Ježíškovi jsou už možná ledaskde napsány, ale já tu pro vás přesto mám pár tipů pro případ, že se vám nechce kupovat hračky. Nebo jenom hračky ;) Pravda, u nás je kluci pod stromečkem nenajdou, protože některé z nich už dostali k loňským nebo  předloňským Vánocům, některé dostal Kryštof k letošním 8. narozeninám. A protože jsme z nich nadšení celá rodina, třeba by se vám jako inspirace pod stromeček mohly hodit ;)

1. Dárek pro osmileťáky a starší (u nás teda ve spolupráci s tatínkem hraje i pětiletý Jarek) je Svět v kostce od Albi (Albi vydává v téhle edici i několik dalších variací, princip hry ale zůstává stejný).



Hra na 10 minut, ale klidně i dýl, když vás to chytne ;) Máte 10 vteřin, abyste si zapamatovali maximum z obrázku na kartě. Pak si hodíte kostkou a odpovíte na jednu z otázek na 2. straně karty. Trénujete postřeh, paměť a třeba se i něco nového naučíte ;)

2. Můj favorit - Abaku. Baví vás scrabble a navíc ještě matika? Nebo už nevíte, jak vašeho školáka naučit hravě počítat? Kupte mu Abaku. Styl hry je podobný, jako u scrabble, ze sáčku ale místo písmenek taháte čísla.


Ve hře sčítáte, odčítáte, násobíte, dělíte, mocníte a odmocňujete. Na tabulky a kalkulačku zapomeňte. S Kryštofem zatím jenom sčítáme a odčítáme - ale aspoň nedržkuje, že ho zkoušim z matiky ;) A baví ho to ;)

3. Dobble - další z prima rodinných her, kterou už v pohodě zvládnou i prckové. Dá se hrát na 5 způsobů a dost zábavy si u ní užijete i s kamarádama na Silvestra ;)


2 karty mají právě jeden obrázek shodný. Kdo ho dřív najde, vyhrává a bere kartu - toť jedna z variant.

4. a 5. Knížky Miloše Kratochvíla - můžete je číst do zblbnutí a furt vás budou bavit.


Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my - tuhle knížku čtu klukům vždycky o adventu. A vždycky se u ní dojímám a občas smíchy brečím.


Knížka o vánočních zvycích, o adventu, o Mikuláši, o velkém klučičím kamarádství, o andělech ve sněhu a sněhové peřině, o dopisech Ježíškovi... No, přečtěte si to sami... ať už s dětma, nebo bez nich ;) Slibuju, že vás to bude bavit ;)


Draka je lepší pozdravit je další Milošova knížka - tentokrát o slušném chování. 10 příběhů 10 úkolů, 10 básniček. Proč by si děti měly uklízet, proč je lepší draka pozdravit, než na něj jít s mečem a taky o tom, že Zvířata jsou taky jenom lidi...


Kdo máte nějaký nápad, sem s ním, taky se ráda inspiruju ;) jo a ještě.. nezapomeňte na pátek 13. ;)

3 komentáře:

  1. Možná už je to pro tvoje děti knížka, kterou máte, ale našemu Štěpánkovi, jí letos ježíšek donese Příručka pro kluky dobrodruhy. A dobble je super hra ještě jsem slyšela, že je fain ligreto jde o čísla a je to na postřeh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Báro, to je super tip. Pro moje skautíky knížka jako dělaná ;) Píšu si ji na seznam.
      A ligreto je taky skvělý - hrajeme s kamarádama ;)

      Vymazat
  2. A včera jsem objednala hru od Lucie Ernestové. A půjdu omrknout knížky co doporučuješ ty :)

    OdpovědětVymazat