neděle 2. října 2016

5 rad, jak se vrátit ke čtení knížek

Za poslední rok jsem přečetla víc knížek než za předchozích 10 let. Jestli si taky chcete najít více času na čtení, zkuste těchhle pět rad, jak na to ;)

1) Mějte pořád co číst! Vyrážíte na chalupu? Vemte s sebou knížku navíc. Nestane se vám pak, jako mně, že tu rozečtenu dočtete za první večer a až bude druhý den lít jako z konve, bude vám další knížka setsakra chybět.

2) Když nevíte, co číst, inspirujte se na nějakém knižním blogu. Já sleduju youtube kanál Martinus cz. Spoustu tipů najdete i na instagramu, stačí zadat #copravectu #tipnaknihu nebo #vicecasunacteni. A jestli tápete v knížkách pro děti, doporučuju blog i facebook Knihy dětem.

3) Tipy na knížky si zapisujte. Je jedno, jestli si uděláte seznam v diáři, nebo si knížky uložíte někde na webu. Já si většinu knížek ukládám do wishlistu přímo na Martinusu (je přístupný po přihlášení), ty které nemají skladem, hážu do šuplíku na svůj pinterest.


4) Čtěte, kdykoli je příležitost. Cesty do práce MHD jsou ideální, ale když si odpustíte svou večerní chvilku s počítačem, překvapí vás, kolik toho stihnete přečíst.

5) Když nemůžete číst očima, poslouchejte audioknížky ;) A jestli posloucháte často a rádi, koukněte na audiolibrix.cz, kde si můžete předplatit členství a mít tak knížky za lepší peníz ;) Skvělá je i audiotéka, kde se mimo knížky dá pořídit i časopis Respekt v audiopodobě.


Máte taky nějakou radu, jak se vrátit ke čtení? Sem s ní ;) 
A příště vám napíšu, co stojí za přečtení ;)

4 komentáře:

  1. Já teď dávám přednost e-books na mobilu, není to sice jako číst klasickou knížku, ale dá se číst i při nočním kojení, nestane se mi, že bych nějakou někde zapomněla nebo ztratila, když se jedna dočte, tak je raz dva stáhnutá nová a taky - zcela prakticky - nezabírá místo a nepadá na ni časem prach...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, já jsem si proto nechala k Vánocům nadělit čtečku ;) Taky jí dávám přednost, ale ne všechny knihy se dají jako e-knihy koupit.

      Vymazat
  2. Já mám v mobilu aplikaci Booxy, kde jsou jednak recenze od ostatních uživatelů, takže hromada inspirace a za druhé si tam člověk mlže udělat svoje seznamy přečtených knih, těch, které právě čte a které by si chtěl přečíst. Taky jsem si nedávno obnovila kartičku do knihovny :) Ale pořád nějak bojuju s tím časem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, to je super tip! Už instaluju ;)

      Vymazat